Блог та історії терапії

Канал Максима У. - новини та заняття

Каталог курсів

Нічого не відчуваю. Не приносить радості те, що любив раніше. Поширена проблема, з якою до нас зараз звертаються. Іноді люди кажуть: "У мені щось зламалося".

Ваше тіло відключає відчуття, і таким чином, захищає вас від великої кількості переживань і болю. Я іноді кажу своїм пацієнтам: "Ви знаєте, що маєте здатність відключатися від відчуттів?". І всі кажуть: "Ні, вперше чую".

У нашої нервової системи є 3 основні способи захищати життя під час небезпеки. Перший - це врятуватися шляхом втечі - ми відчуваємо страх. Другий - це захищати життя, вступаючи в бій - ми відчуваємо агресію. Третя - це відключитися від відчуттів тіла, щоб не відчувати болю, коли ми не можемо вплинути на ситуацію.

Але, якщо ми відключаємося від відчуттів тіла, то ми припиняємо відчувати як болісні, так і приємні переживання. Почуття життя пригнічене в цей момент. Це основна причина апатії та позбавленості смаку життя.

Насамперед важливо визнати це, як захист від переживань. Просто занадто багато стресу, і ваше тіло намагається притупити інтенсивність цих переживань. А потім, важливо відновлювати відчуття безпеки, отримувати підтримку, і вчитися знову відчувати.

Найцілісніший шлях до відновлення відчуття життя - це пройти пару сесій Біодинаміки, а паралельно освоїти навички самодопомоги на нашому навчанні TRE (Вправи від напруги та травми).