Блог та історії терапії

Канал Максима У. - новини та заняття

Каталог курсів

"У старшого сина - писк у вусі" - надійшов до мене запит. У Влада на неприємні звуки на кшталт стуку посуду, домофону, скреготу дверей, з'являвся пронизливий писк у вусі. Це вносило багато занепокоєння, впливало на його концентрацію та сон, а також не давало займатися хобі - музикою.

Оскільки він в іншій країні зараз проживає, ми працювали в режимі онлайн. На першій сесії ми разом досліджували відчуття в його тілі: форму, контур, вагу тіла. Ми виявили, що йому складно відчути свою шию, що свідчило про її перенапруження.

Вуха і м'язи шиї дуже взаємопов'язані, коли ми чуємо небезпечні звуки, м'язи шиї допомагають орієнтувати вухо в бік звуків.

Далі ми виявили те, що повністю підтвердило, що його симптоми це реакція на стрес. Коли ми штучно викликали симптоми, я просив згадати неприємні звуки, у нього з'являвся писк у вусі, але окрім цього, він повністю втрачав відчуття шиї та правої ноги.

Таке відключення від відчуттів тіла це захисна реакція, щоб не відчувати болю в небезпеці.

А коли я допомагав відчути безпеку всередині тіла і ми відновлювали відчуття шиї та ноги, його писк у вусі повністю проходив.

На наступних двох сесіях ми робили дві речі: це розвантажували тіло від застиглого в ньому стресу за допомогою практики TRE і відновлювали відчуття безпеки в його тілі. Таким чином, ми перевчали нервову систему не реагувати на дискомфортні звуки, як на небезпеку.

За кілька місяців його мама написала: "у Влада все минуло, і мені здається, він у принципі став спокійнішим". А потім додала, що іноді, якщо в нього виникають перші симптоми, то він якось розслабляється і в нього все минає.

Що мене тішить, ми не просто вирішили його запит. Влад тепер краще розуміє своє тіло, і в нього є навички саморегуляції, які він може використовувати все життя.