Блог та історії терапії

Канал Максима У. - новини та заняття

Каталог курсів

Розповім про лікування фантомного болю. Я познайомився з Андрієм в лікарні, куди я щотижня їзджу працювати з військовими. На жаль, він втратив ногу від коліна після прильоту снаряду. Лише кілька днів минуло після операції, і його дуже турбувала біль у стопі, якої вже не було. Знеболювальні не давали ефекту.

Щоб зрозуміти, як він сприймає своє тіло, я запитав про відчуття в тілі. Ми з'ясували, що він не відчуває правого стегна ноги, яка ампутована і болить, саме стегно ціле. Ліву ногу і все своє тіло він відчував частково, навіть такі відчуття, як дотик до ліжка.

Під час розмови я дізнався, що він має онуків і помітив його легку посмішку. Я запитав більше та попросив помітити приємні відчуття в тілі, коли він думає про онуків. Це частина стратегії відновлення безпеки всередині тіла, щоб допомогти йому відчувати не тільки біль, а й приємні відчуття в тілі.

Потім я обережно доторкнувся до його попереку та стегна правої ноги. Майже одразу він помітив: "як це працює?! Я відчуваю поколювання від попереку по всьому тілу". Його тіло починає м'яко дрижжати, спочатку дрижжить його праве стегно, а потім все тіло, включаючи обличчя. Я кажу: "Дозвольте бути цьому тремтінню. Ваше мудре тіло таким чином вивільняє стрес і напруження". Він посміхається.

Через кілька миттєвостей він говорив: "Моє тіло зараз, ніби опустилося на ліжко. Я його відчуваю".
- Відчуваєте зараз дотик правого стегна до ліжка?
- Так
- А який зараз рівень болю?
- Біль зменшився.

Бойові дії, приліт снаряда і сама операція - це все містить у собі великий стрес. Біль - це сигнал про небезпеку. Щойно його тіло почало через тремор вивільняти стрес, що утримувався, він став більш деталізовано відчувати своє тіло, а біль став зменшуватися.